website templates

Az árvaszúnyogok nem csípnek és nem ott fejlődnek, ahol a csípőszúnyogok

pkkft.hu 2020.07.16.

Árvaszúnyog pókhálóban

A külföldi utazási korlátozásoknak és a jó időnek köszönhetően az elmúlt hetekben ismételten megtelt a Balaton környéke. Újra fürdőzők tömegei találkoznak árvaszúnyog imágókkal a parton, levedlett lárvabőrökkel pedig a vízben. Az árvaszúnyogokat gyakran veszik egy kalap alá a csípőszúnyogokkal, valójában azonban egy azoktól erősen elkülönülő rovarcsoportról van szó. A legszembetűnőbb különbség, hogy – szemben a csípőszúnyogokkal – az árvaszúnyogok egyáltalán nem szívnak vért. Ezen kívül (lárváik jelentősen eltérő testfelépítésén túl) a csípőszúnyogokénál általában nagyobb termetükről, zöldes színükről, tollas csápjaikról is jól felismerhetők. Az árvaszúnyogok életük legnagyobb részét lárva alakban töltik, imágó időszakuk szinte csak a szaporodásra korlátozódik. Lárvakori fejlődésük főképp állandó vizek üledékéhez köthető. Ezért is számít kiváló életterüknek a Balaton - szemben a csípőszúnyogokkal, melyek elsősorban a tótól többé-kevésbé különálló, időszakos vízborítású élőhelyeken fejlődnek. Az árvaszúnyogok rajzása zavaró lehet a parton tartózkodók számára: repülés közben beleakadnak ruházatunkba, beleragadnak ételeinkbe, italainkba, elhullott egyedeik beborítják a járdákat, teraszokat. A másik oldalon azonban ott áll, hogy lárváik fontos haltáplálékok, de főképp az, hogy egy-egy tömeges kirepüléskor mintegy 90 tonna szerves anyagtól szabadítják meg az amúgy is erősen túlterhelt tavat.

Ez utóbbi fontos ökológiai funkciók miatt a korábbi – a jelenleginél jóval drasztikusabb – csípőszúnyog-gyérítések idején külön figyelőrendszer működött annak érdekében, hogy a kezeléseket az árvaszúnyog rajzásoktól időben eltérítsék.

Mindez jusson eszünkbe, amikor legközelebb a Balaton selymes vizének felszínét borító lárvabőröket szemléljük, vagy fagyinkat próbáljuk kitéríteni a világoszöld lények felhője elől.

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT