Mobirise

Támadnak a vérszívók – Szigetköz elégedetlen a szúnyogirtással

Megjelent: kisalfold.hu, 2020. augusztus 27.

„A szúnyogok négynaponta kelnek és most találnak bőven pangó vízfelületet.”

Szakértői kommentár:

Elfogadjuk, hogy a szigetköziek elégedetlenek, de attól még az indoklásoknál maradni kellene a realitás talaján. A fenti rövidke mondatban ugyanis egyszerre két nagy tévedés is található: (1) nincs olyan a jelenlegi ártalomban szerepet játszó faj, amely képes lenne a térségben „négynaponta” új generációt nevelni, (2) az embert támadó fajok túlnyomó többsége nem a „pangó vízfelületekre” rakja tojásait.
A Szigetköz térségének szúnyogártalma legnagyobbrészt a nagy kiterjedésű ártéri csípőszúnyog-tenyészőhelyek aktuális vízborítottságával hozható összefüggésbe. Az ártéri csípőszúnyog élőhelyek száraz állapotban úgy működnek, mint az állandó vizű élőhelyek: az embert támadó fajok zömének fejlődéséhez nem alkalmasak. Amennyiben viszont sekély, időszakos vízborítás alakul ki területükön, úgy csípőszúnyog szempontból ideálissá válnak, rajtuk az embert támadó fajok egyedeiből hektáronként minimum 10–12 millió fejlődhet minden elöntést követően. Az így kirepülő szúnyogok tojásaikat a visszahúzódó vízborítás után megmaradó nedves talajfelszínekre rakják. Ebből adódóan azok csak a következő vízelöntést követően kelnek ki. Az ártereken általában többgenerációs csípőszúnyog fajok fejlődnek, évente annyi alkalommal, ahányszor azok elöntésre kerülnek.
Azt, amit „négynaponta kelésnek” érzékelünk valójában az esetek zömében egy nagy rajzás elhúzódó hatása. A folyóárterek tenyészőhelyei általában ártéri ligeterdőkkel, vagy más, telepített erdőkkel fedettek. Ez az élőhely-szerkezet lehetővé teszi az imágó-tömegek kelés utáni helyben maradását. Ott, ahol a kezelt/lakott területek alig néhány 100 méterre vannak az ártéri tenyészőhelyektől a szúnyogok visszatelepülése folyamatos. Az egyes kémiai gyérítések hatása ilyen helyzetben közvetlenül a kezelések utáni órákban érzékelhető csak. (És hogy miért nem biológiai gyérítésekkel oldják meg problémát? – nos, a lárvák elleni harc ártereken jelentkező nehézségeivel kapcsolatos tényeket ld. korábbi bejegyzéseinkben.)

"Az ismétlés nem változtatja a hazugságot igazzá" 
(Franklin Delano Roosevelt)

Megosztás

Korábbi aktuális cikkek "tücsök és bogár"

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT