site design templates

Komoly áradás a Tiszán

szerző pkkft.hu 2020.06.26.

Ezekben a napokban a Tisza teljes vonalán (és több mellékfolyóján) nagyon komoly áradás vonul le – I. fok körüli, vagy annál is magasabb vízállásokkal. A folyók mellett élők számára ez egyértelmű jelzés: a nyár dereka igazán szúnyogos hetekkel fog telni. Az ártéri csípőszúnyog élőhelyek ugyanis a humán ártalom szempontból a legjelentősebb tenyészőhelyek közé tartoznak. Köszönhető ez annak, hogy az árterek vízborítása rendkívül rapszodikus, rendszeres kiszáradásuk és víz alá kerülésük, aminél a szúnyogok számára jobbat kívánni sem lehetne, garantált. Ezeken a tenyészőhelyeken hektáronként 10–12 millió szúnyog fejlődhet minden áradást követően. További pozitívuma az ártéri területeknek, hogy általában erdőkkel fedettek. Ez az élőhely-szerkezet lehetővé teszi a kelés utáni helyben maradását az imágóknak.

Két héttel az áradásokat követően (ennyi idő szükséges a lárvák repülő alakká fejlődéséhez) az ártéri erdők területén általában 1600 csípés/óra szúnyogsűrűség alakul ki. Ekkor ott, ahol a lakott területek az ártéri tenyészőhelyek közelében fekszenek belterületeken is elhúzódóan 300–360 csípés/óra szúnyogsűrűség van jelen. Ilyen helyzetben a csípőszúnyog-gyérítések hatékonysága gyakran nem érzékelhető – részben az ártalom nagyságrendje, részben a nem kezelt területek felől történő gyors visszatelepülés miatt.

Az ártéri tenyészőhelyek nagy kiterjedése és fás vegetációval való fedettsége egyedül a légi granulátumos biológiai kezelést kínálja hatékony preventív módszerként. Annak lehetőségei azonban, a magas ára és a védett területeken való korlátozott alkalmazhatósága miatt, erősen behatároltak. A tiszai áradások utáni szúnyogártalom mérséklésére így rendszeres földi kémiai gyérítések megtartása is szükséges lesz majd.


Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT