Csípős kilátások

2018.03.12.

Csütörtökön kezdődik a központi szúnyoggyérítés

Szúnyogártalom szempontjából az elmúlt évek alapvetően elkényeztettek bennünket. Az időjárási körülményeknek, az önkormányzatok és társulások szervezte kezeléseknek, valamint az országos gyérítési programoknak köszönhetően komolyabb ártalmak csak helyileg és időszakosan voltak jelen. Az idei év azonban egészen másnak ígérkezik…

Mindenki előtt világos, hogy az embereket ért csípések száma szoros összefüggést mutat a vízborításos tenyészőhelyek kiterjedésével. Nos, úgy tűnik, hogy az utóbbiban az elkövetkező hetekben (esetleg hónapokban) nem lesz hiány. A téli hónapok közül a november átlagosan, vagy annál kicsit erősebben csapadékos volt. A december a hegyvidékeken átlagos, vagy annál kicsit több, az alföldi területeken a sokévi átlagnál másfél-kétszer több csapadékot hozott. Januárban átlagos vagy annál kicsit kevesebb csapadékhullás volt jellemző országszerte. Februárban az ország észak-nyugati harmadában szintén átlagos mennyiségű, a dél-keleti kétharmadban viszont a sokévi átlagnál kétszer-háromszor több csapadék esett. 

A csípőszúnyogok fejlődése szempontjából ugyancsak kiemelkedő jelentőségű az ártéri tenyészőhelyek állapota. Utóbbiak számottevő tavaszi-kora nyári vízborítását vetíti előre, hogy a jelenleg hóban tárolt vízkészlet a Duna vízgyűjtőjén a sokévi átlag közel kétszerese, a Tisza esetében a sokévi átlag háromszorosa, a Dráva esetében pedig a sokévi átlag másfélszerese. Ez alapján, hacsak a tavaszi felmelegedés nem mindenütt a végletekig elnyújtott módon következik be, a „szokásos” májusi árhullám levonulása nagyobb folyóinkon csaknem garantálható.

A csípőszúnyogok tavaszi, kora nyári fejlődési lehetőségeit még sok minden befolyásolhatja – legfőképp a következő hetek csapadékhullása, hőmérsékleti viszonyai és a vízfelületek száradási üteme. Összességében mégis szúnyogos hetek jósolhatók – legalábbis a gyérítési szezon első felére. Időszerű tehát a készülődés, előbb kiterjedt biológiai, majd kémiai gyérítések válhatnak szükségessé.

(forrás: met.hu és hydroinfo.hu)


Szerző: Munkacsoport 2018.03.12.


Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT