Munkacsoportunk is szakmai előadást tartott Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségeének Éves Országos Konferenciáján

2017.03.31.

Immár több évtizedes hagyomány, hogy a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének márciusi, budapesti konferenciája nyitja a szúnyogszezont. 

Az idei évben a rendezvényen nyolc, a csípőszúnyog-gyérítés minden aspektusát érintő előadást hallgathattak meg az érdeklődők.

Első előadóként Sztikler János és Darida Viktória (Országos Epidemiológiai Központ) ismertette a 2016. évi csípőszúnyog-irtások adatait, illetve a 2016-os invazív szúnyog-surveillance eredményeit. Utóbbiból kiderült, hogy néhány behurcolt faj jelenléte állandósulni látszik hazánkban. 

A második előadásban Jan O. Lundström (Biological Mosquito Control/NEDAB, Svédország) összegezte a Zika vírusról globálisan rendelkezésre álló ismereteket. Ezzel kapcsolatban fontos információ, hogy a vírus bármely olyan országban megjelenhet, ahol vektora, az Aedes aegypti jelen van. Új adatként említendő, hogy a gaboni járvány kitörésekor az Aedes albopictus-ból is kimutatták a Zika-vírus jelenlétét. 

Kemenesi Gábor (Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont) előadásában a koreai szúnyog (Aedes koreicus) első hazai megjelenéséről és az ellene való védekezés lehetőségeiről számolt be. A faj 2008-as európai megjelenése óta mérsékelt, az emberi tevékenységeknek köszönhető terjedést mutat (Belgium, Olaszország, Németország). 2016-ban Magyarországon elsőként Pécs város területén került elő. A hazai egyedek genetikai vizsgálata belgiumi eredetre utal, mely alátámasztja az eddig publikált, emberi tevékenységnek köszönhető terjedési sémát. 

A konferencia negyedik előadásaként hangzott el munkacsoportunk kémiai gyérítések különböző állatcsoportokra gyakorolt hatásával kapcsolatos vizsgálati eredményeinek bemutatása (az előadás rövid kivonatát ld. itt: link).

A rendezvény délutáni programja Jan O. Lundström a szúnyogirtás legkorszerűbb lehetőségeit és eszközeit bemutató előadásával vette kezdetét. Az előadás a csípőszúnyog-állományok legmodernebb, kompetitív technikákkal történő visszaszorításának lehetőségeit vette sorra (Sterile Insect Technique, RIDL transzgén technika, Wolbachiával történő inkompetencia és ezek variációi). A fenti módszerek lényege, hogy a csípőszúnyogok rajzási időszakában a legnagyobb egyedszámban előforduló, vagy emberre leginkább veszélyes fajok terméketlen hím egyedeit bocsájtják ki nagy tömegben. Ezek a hímek a nőstények párzási kapacitását lekötik, viszont utódokat létrehozni nem képesek, minek következtében a szúnyogállományok egyedszáma drasztikusan lecsökken.

Szintén az egyik legújabb módszerrel kapcsolatos eredményekről beszélt Kőszegi Dániel (Noxious Kft.) is, akinek csoportja több éve foglalkozik a különféle drónok csípőszúnyog-tenyészőhelyek felkutatására és csípőszúnyog-gyérítéshez való fejlesztésével. Videó-felvételeken működés közben, valamint álló helyzetben fizikai valójában is bemutatásra került egy granulátumszóró berendezéssel ellátott drón, amely kisebb kiterjedésű, fás vegetációval fedett tenyészőhelyek biológiai módszerrel történő kezelésére is alkalmas.

Nayla Aspirot (CERA, Franciaország) az AQUABAC új Bti alapú szúnyoglárva irtó készítmények sikeres tesztelési eredményeiről tartott előadást. Az eredményeik közül külön kiemelendő, hogy granulátumos készítményük 15 kg/ha intenzitással történő kijuttatás esetén 20 napot meghaladó hatástartósságot biztosít.

A konferencia záró előadásában Huszár Elek Tibor (Bayer Hungária Kft.) beszélt a Bayer és a Monsanto fúziójáról, valamint bemutatta a vízbázisú és vízzel higítandó Aqua-K-Othrine koncentrátumot.

Szerző: pkkft.hu

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT