Amit a 2017-es szezon kezdetekor tudni lehet

2017.03.17.

A különféle médiumok rendre beszámolnak hazai nyugat-nílusi lázesetekről. Gyakran előfordul, hogy ezek az esetek újszerű jelenségként, legfrissebb fenyegetésként jelennek meg.

Hosszú távú időjárás-előrejelzések ismertek ugyan, de mint azt jól tudjuk, biztos prognózist minden esetben csak az elkövetkező három napra várhatunk el (vagy arra sem…). Hasonló a helyzet a csípőszúnyog-ártalmak előrejelzésével kapcsolatban is. Így aztán a várható szúnyogártalmakról szóló bejegyzésünkben is arra szorítkozunk, amit a jelennel és a közeli jövővel kapcsolatban bizonyosan tudni lehet.

A mögöttünk álló téli időszakban a december hónap rendkívül csapadékszegény volt, országos átlagban a havi csapadékmennyiség mindössze 8%-a hullott le, összefüggő hóréteg nem alakult ki. 2016 utolsó hónapjában a legcsapadékosabb tájakon (Felső-Tisza vidék, Börzsöny, Soproni-hegység) is csak az átlagos csapadék 30–40 %-a esett. A január ugyan valamivel több csapadékot hozott, de ekkor is csak a sokévi átlag valamivel több mint 80%-a volt mérhető. Az Észak-Dunántúl csapadékhiány különösen erőteljes volt ekkor, a normál érték alig fele realizálódott. Februárra sem változott érdemben a helyzet, országosan a sokévi átlagcsapadék 80%-a jelentkezett, Nyugat-Magyarország, a Balaton térsége és néhány Közép-Magyarországi régió volt csak valamivel jobban ellátott e téren. Összességében tehát a csípőszúnyog-tenyészőhelyek – egyes régiókban kifejezetten komoly – csapadékdeficittel kezdik a 2017-es szezont.

A szúnyogártalmakat meghatározó folyóink késő tavaszi, kora nyári vízállását meghatározó hóban tárolt vízkészlet a Duna vízgyűjtője esetében a sokévi átlag ~60%-a, a Tisza esetében a sokévi átlagnak megfelelő, a Dráva esetében a sokévi átlag ~30%-a. Ez alapján folyóinkon a „szokásos” májusi árhullám levonulása egyelőre leginkább a Tiszán várható.

A fentieknek megfelelően jelenleg a csípőszúnyog-tenyészőhelyek az év ezen időszakában jellemzőnél – különböző mértékben ugyan –, de zömmel jelentősen kisebb kiterjedésben vízborításosak. A tenyészőhelyeken a csípőszúnyogok fejlődése megkezdődött. A jelenleg fejlődő, illetve a közeli jövőben megjelenő lárvák kirepülési sikere – az aktuális hőmérsékleti viszonyok melletti lassú fejlődésük miatt – a tenyészőhelyek kiszáradásának/ismételt víz alá kerülésének függvénye. A jelenlegi körülmények fennmaradása mellett a csípőszúnyogok jelentősebb egyedszámú korai kirepülésére nem kell számítani, továbbá a tenyészőhelyek kiszáradása esetén azok újbóli vízelborításának lehetősége is az átlagnál rosszabb kondíciókról indul majd.

(adatforrás: met.hu és hydroinfo.hu)

Szerző: pkkft.hu


Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT