A nyugat-nílusi lázról

2016.09.12.

A különféle médiumok rendre beszámolnak hazai nyugat-nílusi lázesetekről. Gyakran előfordul, hogy ezek az esetek újszerű jelenségként, legfrissebb fenyegetésként jelennek meg.

A különféle médiumok rendre beszámolnak hazai nyugat-nílusi lázesetekről. Gyakran előfordul, hogy ezek az esetek újszerű jelenségként, legfrissebb fenyegetésként jelennek meg. Azonban – a sajnálatos háziállat elhullások és emberi megbetegedések mellett – sem a betegség, sem annak magyarországi jelenléte nem számít különösebb kuriózumnak.

A nyugat-nílusi lázat okozó flavivírust először 1937-ben Ugandában, a Nyugat-Nílus területén azonosítottak. A vírus aktuálisan előfordul Afrika, Európa, Ázsia és Észak-Amerika területén. Európában eddig – az északi területek kivételével – 17 országból mutatták ki. A kórokozót csípőszúnyog–madár–csípőszúnyog fertőzési körök tartják fenn. Ennek megfelelően fő vektorszervezete a házak és gazdasági épületek körüli mesterséges vizekben is nagy egyedszámmal fejlődő, de embert csak ritkán támadó dalos szúnyog (Culex pipiens), de jelenlétét számos más csípőszúnyog fajból is kimutatták (pl. Anopheles maculipennis, Ochlerotatus cantans, Coquillettidia richiardii, Ochlerotatus caspius, Aedes cinereus, Aedes vexans,). A kórokozónak a szúnyogokban történő elszaporodásához nagyjából 2 hét szükséges. A vírus ugyan számos gerinces fajt képes megfertőzni, de felszaporodni csak madarakban tud, így az emlősök a fertőzési láncba csak véletlenszerűen kerülnek/kerülhetnek. A betegség – 3–6 napos lappangási idővel – lázas, influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, melynek neurológiai szövődményei (meningitis, meningo-encephalitis) is lehetnek. Amennyiben a betegség emberre is átterjed, úgy az zömmel gyerekeknél, illetve időseknél történik. A statisztikák szerint a fertőzéseknek csak mintegy 20 %-ában jelennek meg tünetetek, ezen belül 1000 megbetegedés közül 1–10 lehet halálos kimenetelű. A betegség emberről emberre nem tud terjedni, ahogy más gerinces esetében sem, fertőzött vérkészítményekkel ugyanakkor átvihető. Tömeges megbetegedésekhez szükséges feltételek csak egy bizonyos élőhely- és tájszerkezet esetén biztosítottak. Ennek megfelelően a legutóbbi nagy európai járvány 1996-ban Romániában történt, amikor a Duna-delta térségében 393 ember betegedett meg. Hazánkban a szúnyogok és elhullott madarak rendszeres vizsgálata alapján a vírus extrém ritka. Behurcolása a madarak vándorlása útján történik, Magyarországon évente 15–20 megbetegedést regisztrálnak. 

Szerző: pkkft.hu


A Nyugat-nílusi vírus (WNV)

2016. szeptember 9.

A Nyugat-nílusi vírus (WNV) a Flavivírusok törzsébe tartozó zoonotikus RNS vírus, amely emberekben, madarakban, lovakban idéz elő idegrendszeri megbetegedéseket. A kórokozó arbovírus, vagyis átviteléért legfőképpen ízeltlábú vektorok, elsősorban szúnyogok a felelősek. A felnőtt szúnyogok a vérszívás során oltják a madarakba vagy más gerinces gazdába. Fontos kiemelni, hogy a fertőzött lovak és emberek egymásra nem jelentenek veszélyt, nem fertőznek! 

A vírusszaporodás un. városi ciklusa az ember közelében élő madarak és szúnyogok között zajlik. Bizonyos szúnyogok a ciklus első felében csak madarakon majd később a nyár folyamán, emlősökön szívnak vért, ennek oka, hogy augusztus elején jelentős változás történik a madarak viselkedésében. A költési időszak végével a madarak szétszélednek az országban, a lakott területen élő madarak kihúzódnak a külterületekre és lassan megindulnak a költöző madarak is, így a szúnyogok jóval gyakrabban kénytelenek emlősökön (lovakon, embereken) vért szívni. A vírus sokszorozódás függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól is, és meleg időjárás esetében kb. 2 hét alatt lezajlik. Az ízeltlábú vektorok aktivitásának és a kórokozó replikációjának megfelelően a lovakban és emberekben kialakuló megbetegedések előfordulásában is szezonalitás figyelhető meg. A legtöbb megbetegedés a vektorok jelenléte és az adott ország klímájának megfelelően, Magyarországon augusztus-november között jelentkezik.

Az emberek és állatok fertőződése nem minden esetben nyilvánul meg észlelhető klinikai tünetekben. A szeropozitív lovak kb. 10%-ában jelentkeznek idegrendszeri tünetek. Emberekben a WNV legtöbbször csak náthára emlékeztető, influenzaszerű tünetekben nyilvánul meg és az esetek mindössze 1%-ában okoz idegrendszeri megbetegedést.

Jelen álláspont szerint a szúnyogok nyálával a bőrbe beoltott vírus a csípés helyén kezd replikációba, majd a Langerhans sejtek (dentritikus sejtek) segítségével jut el a helyi nyirokcsomóba, azon keresztül a nyirokáramba. Miután a kórokozó a véráramba bekerült, kialakul az elsődleges viraemia, majd a lépet és veséket követve további szervekbe is eljut a vírus. Miután egyre több szövetben van jelen a WNV és a keringő vírustiter is jelentősen megnőtt, a kórokozó eléri a központi idegrendszert. Ekkor, kb. egy hét elteltével figyelhetők meg az idegrendszeri tünetek. Az elváltozások a központi idegrendszer részeit, a gerincvelőt, az agytörzset és az agykérget érintik. Lovak esetében a fertőződést követően átmeneti láz jelentkezhet (általában nem magas), a betegség kezdetén gyakran jelentkezik kólikás nyugtalanság, étvágytalanság esetleg sántaság is. A legáltalánosabb tünetek a bőr túlérzékenysége, az ataxia (koordinálatlan mozgás), a kapcsolóövek területén izomremegés, a végtag gyengeség, esetleg elfekvés. Gyakoriak a viselkedésbeli zavarok, a fej-nyak izmainak remegése, az aluszékonyság, az agresszió és esetlegesen egyes agyidegek érintettsége következtében kialakulhat a n. facialis bénulása, a nyelv lógása vagy akár nyelési zavar is.

A kórjelzésre az IgM ellenanyag ELISA módszerrel történő kimutatását alkalmazzák. Az IgM a fertőzést követő 6-7. napon jelenik meg a vérben és kb. 3 hónapig mutatható ki, ezért jól használható a heveny fertőzések bizonyítására.

A vektorok közvetítette betegségek megelőzésében alapvetően három stratégia, olykor együttes alkalmazása szükséges. Ezek a vakcinázás, a vektorpopulációk csökkentése és a vektor-gazda kontaktus mérséklése.

Magyarországon vakcinázni minden évben tavasszal a szúnyog tömeges megjelenése előtt ideális, a jelenleg Magyarországon kapható oltóanyaggal az alapimmunizálás két oltásból áll 3-5 hetes időközzel. A továbbiakban minden évben késő tavasszal kell az ismétlő oltást adni. Ha a járvány előfordulásának időszakában (augusztus-november) vakcinázunk, akkor az adott egyed a járvány időszakában már csak részleges védelemben részesülhet. Az alapimmunizálás kezdetétől számított 5-6 hét szükséges ahhoz, hogy a megfelelő védelem kialakuljon, így ha most szeptember elején oltunk, a ló október közepére lesz teljesen védett, így a veszélyes időszak egy részében az állat még mindig ki lesz téve a megbetegedésnek. Természetesen ez is jobb, mint a semmi! Ha ősszel kezdjük az immunizálást, abban az esetben az ismétlő oltást 6 hónap múlva (nem pedig egy év múlva), tavasszal végezzük, ellenkező esetben a következő WNV szezonban a ló ismételten védtelen lesz. Az a ló, mely szeropozitívnak bizonyul, tehát a fertőzésen vagy a betegségen átesett hosszan tartó védettséggel bír, vakcinázása a legtöbb esetben nem indokolt.

Vektorszegény környezet biztosítása az esti óráktól kezdődő istállózással, hatékony és gazdaságos módja lehet a WNV fertőzés elkerülésének. Továbbá lehetőség van az állatokon és a környezetükben is különféle inszekticid szerek használatára. A védekezés hatékonyságát növelheti a szúnyogok tenyészőhelyének (sekély álló vizek) csökkentése az állatok közelében.

Mi történjen az egyeddel és a teleppel a kórjelzés felállításáig? Ez a kérdés azért fontos, mert a tünetek akár herpesz fertőzés eredményeképpen is jelentkezhetnek és a herpesz lóról-lóra terjedve járványt okozhat. Szigorúan szakmailag az eredmény közlésig, a tünetek alapján, a kérdés nem eldönthető, így a biztos kórjelzésig érdemes határozott javaslatot tenni a lómozgás korlátozására, illetve az adott egyed elkülönítésére.

Forrás: NÉBIH (http://portal.nebih.gov.hu/-/a-nyugat-nilusi-virus-wnv-)

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT