Nem megszokott, felemás szúnyogszezon

2016.08.08.

Keszthely felett

Hosszú évtizedek óta nagyjából azonos menetrend szerint zajlanak hazánkban a szúnyogszezonok. Aszályos években – melyekből volt bőséggel a 2000-es évek első évtizedében – szinte egész nyarak múlnak el szúnyogmentesen, „normál években” nyár elején áradnak folyóink és telítődnek a csapadékvizes pocsolyák, minek következtében a nyár elejét szúnyogbőség jellemzi, majd azok egyedszáma folyamatosan csökken. Ugyancsak megszokott, hogy a fentiekre 5–7 évente rakódik egy extrém dunai, vagy tiszai áradás, mely hosszan és sok települést érintően eredményez katasztrofális méretű szúnyogártalmakat.

Az idei év a fentiektől minden tekintetben eltérő, nem megszokott módon zajlik, az országos szúnyoghelyzet sok tekintetben felemás képet mutat. Az év első felében sokáig mind az áradások, mind a jelentősebb csapadékhullások kerülték a csípőszúnyog-tenyészőhelyeket. Utóbbi téren a komoly mértékű májusi esőzések hoztak csak fordulatot. Ennek eredményeképp a csípésszámok sokfelé jelentősen megnövekedtek – igaz, hogy a csapadékhullások egyenetlensége miatt, főképp az ország nyugati felében. Mindez még beleillik a normál évek jelenségeinek sorában, ahogy az is, hogy július elejére a csípésszámok – részben az állományok természetes dinamikájának, részben az országos szúnyoggyérítési programnak köszönhetően – ismételten alacsony szintre csökkentek. Fordulat a nem megszokott irányba júliusban következett be. A rekord mértékű esőzések következtében a csapadékhullás eredetű tenyészőhelyek nagy kiterjedésben váltak vízállásossá, minek eredményeképp a csípésszámok az ország területének zömén gyorsan emelkedtek, illetve – különösen a szúnyogok esti, fő rajzási periódusának számító időszakban – még mindig magasak.

Folyóink közül az idei nyári időszakban eddig a Tisza mindvégig kisvizű maradt, a Duna vízszintje pedig azt a vízállást, mely már számottevő mértékben hoz létre ártéri csípőszúnyog-tenyészőhelyeket, májusban és júniusban inkább csak kóstolgatta, határozottan ugyancsak júliusban lépte át (kivéve a Szigetközt, ahol a mesterséges elöntések szokás szerint már jóval korábban jelen voltak). Mindebből adódóan a tipikus Duna-menti szúnyogártalom is csak a nyár második felében jelentkezett – ill. egyre csökkenő mértékben, de tart még mindig.

A szezon hátralévő részében – ha a tenyészőhelyek vízborításában változás nem áll be – akkor vizeink mellett a csípésszámok további folyamatos csökkenésével kell számolni.


Szerző: pkkft.hu

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT