online web builder

Háttérbe húzódott szezonkezdés

2020.03.25.

Ez a tavasz és koranyár – jogosan – nagy valószínűséggel nem a szokásos szúnyogproblémákról, hanem a COVID-19 vírus elleni küzdelemről és az általa okozott veszteségek minimalizálásáról fog szólni. Ettől függetlenül az idei évben is közzétesszük a szezonra vonatkozó szokásos márciusi prognózisunkat.

Az előrejelzést, mely főképp a szezon indulásával kapcsolatos becslésekre vállalkozhat, ezúttal is a rendelkezésre álló csapadék és vízgyűjtő-területi adatokra alapozzuk.

Az elmúlt hónapok csapadékviszonyairól elmondható, hogy novemberben az alföldi területek zömén a sokévi átlagcsapadék mintegy fele hullott, az ország középhegységi régióban (különösen észak-keleten) viszont a sokéves átlag két-háromszorosa volt a csapadékmennyiség. Decemberben már csak a Dunántúli-középhegység területén volt az áltagosnál számottevően nagyobb mennyiségű eső, annak mértéke az ország többi területén átlagos, vagy attól 20–40%-kal elmaradó mértékű volt. A januárban azután épp a Dunántúli-középhegység (valamint az Alpokalja) területe volt különösen aszályos. Ezekben a régiókban a sokévi átlag 20–30 %-a esett csak, de az ország többi területén sem volt több eső a sokévi átlag 60–80%-ánál. Februárban aztán fordult a kocka: az észak-nyugati területek kivételével mindenütt átlagos, vagy átlagon felüli csapadékhullás mutatkozott, hazánk déli és észak-keleti részei különösen sokat áztak ekkor.

A csípőszúnyogok fejlődése szempontjából ugyancsak kiemelkedően fontos az ártéri tenyészőhelyek állapota. Utóbbiak várható tavaszi-kora nyári vízborítására leginkább a folyók vízgyűjtőterületein hóban tárolt vízkészlet alapján következtethetünk. Jelenleg ez a Duna esetében a sokévi átlag mintegy 80%-án, a Tisza esetében a sokévi átlag mintegy 30%-án áll, a Dráva esetében pedig a sokévi átlagnak megfelelő. Ezek az adatok – a Dráva kivételével – nem vetítenek előre komoly folyóáradásokat, de, hogy azok bekövetkeznek vagy sem, az az olvadás sebességétől függ majd.

A tenyészőhelyek aktuális állapotára vonatkozó vizsgálati eredményeink szerint a folyóártéri tenyészőhelyek minimális mértékben vízborításosak. Ezzel szemben nagyobb tavaink (Balaton, Velencei-tó) térségében található csípőszúnyog-tenyészőhelyek (a tószegélyek változó vízellátottságú magassásos, nádas élőhelyei, vízállásos gyepek a háttérterületeken) az év ezen időszakában jellemző átlagnak megfelelő mértékben vízborításosak. Ez utóbbiak vizében megjelentek az embert támadó fajok lárvái. Ennek megfelelően a lárvák egyedszámának csökkentését célzó első biológiai gyérítések a Balaton és Velencei-tó térségében a 14. héten megkezdődnek.

(adatok: met.hu és hydroinfo.hu) 

Szerző: Pannónia Központ Kft. Munkacsoportja


SHARE THIS PAGE!

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT