Eredményes szezon után

2021.08.29.

Duna 2021

Leegyszerűsítve elmondható, hogy elsősorban a csapadékhullástól és az áradásoktól meghatározottan, vannak szúnyogos- és nem szúnyogos évek. A most eltelő szezon inkább az előbbihez tartozott. Kétszer is komoly árhullám vonult le Tiszán, egyszer a Duna is a teljes szakaszán, ártalomokozó mértékben lépett ki medréből. Csapadékhullás terén kicsit jobb volt a helyzet, de így is volt két olyan időszak, amikor országszerte jelentős számban jöttek létre a szúnyogok fejlődéséhez alkalmas tenyészőhely-hálózatok.

A fentiek ellenére idén jelentősen kevesebb lakossági panasz, illetve média-figyelem szegeződött a szúnyogproblémára. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy a már tavasszal megkezdett légi folyadékos biológiai gyérítéseket követően (már lombfedett időszakban) intenzív légi granulátumos kezelések történtek – kiegészülve a szintén lárvák elleni földi beavatkozásokkal.

Külön kiemelendő a Balatoni Szövetség által vitt lokális program, mely a tenyészőhely-térképek rendszeres aktualizálásával, valamint a BTI-vel történő pontos beavatkozásokkal és az országos program összehangolásával, rendkívül nyugodt és szúnyogoktól csaknem mentes szezont eredményezett.

A fentieken túl pozitív fejlemény, hogy, pontos lárvatenyészőhely térképek birtokában, a hatóságokkal való egyeztetéseken kialakult kompromisszumnak köszönhetőn, a Szigetköz bizonyos településközeli részein országos védett természetvédelmi területeken is történhettek lárvairtások. Ez a szokottnál enyhébb, kezelhető szúnyogszezont eredményezett.

A biológiai gyérítések által visszafogott gradációkat, aztán a szakértői monitorozásnak köszönhetően jó ütemezéssel elvégzett és a minimálisan szükségesre korlátozott, kémiai bevatkozások már érdemben tudták kezelni.

Örvendetes felismerése az idei évnek, hogy a lakosság és a nyaralók is belátással kezdenek lenni arra nézve, hogy a vizek közelében töltött időhöz hozzátartozik a rovarok, különösképp a szúnyogok, jelenléte. A gyérítések alkalmasak egy bizonyos, elviselhető szintre csökkenteni a szúnyogok egyedszámát, a komolyabb panaszok megszűnéséhez viszont a társadalomnak erre az elviselésre kell alkalmasnak lennie. Nagyon úgy tűnik, hogy ez utóbbi terén is eredményes szezont hagyunk magunk mögött.


Szöveg és fényképek: Pannónia Központ Kft. Munkacsoportja

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT