Szúnyogok a hőség idején

2021.07.18.

Balatonakarattya 2021.05.19.

    A légi szúnyoggyérítés ULV (Ultra low volume) technológiával hosszú évtizedekig használatban volt hazánkban. Az EU engedélyezési rendszerének változása azonban olyan új feltételeket írt elő, melynek hatására légi kijuttatási engedéllyel is rendelkező és gyérítési szempontból is eredményes készítmény nem maradt a piacon. A módszer így a 2019. évvel bezárólag kivezetésre került a hazai gyakorlatból, légi ULV technológia csak külön engedéllyel, rendkívüli szúnyoghelyzet idején alkalmazható (a Nemzeti Népegészségügyi Központ ideiglenes határozatának birtokában).

     A jelenleg általánosan alkalmazott földi kémiai eljárás szintén komoly múltra tekint vissza (sőt, hosszabbra, mint a légi technológia). A súlyos ártalommal érintett régiókban (pl. folyók mente) korábban általában a két technológia együttes alkalmazása történt, így kihasználva az előnyeiket. További kiemelendő tény, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ jogelődjének ajánlásai szerint a földi gyérítésnek önállóan is hatékonynak kell lennie a szúnyogártalmak ellen – amit a gyakorlat is rendszeresen alátámasztott átlagos viszonyok között.

    A légi kémiai kezelésekkel kapcsolatban az utóbbi években kialakult, se veled, se nélküled dilemma kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy a kiterjedt légi kémiai kezelések évtizedeihez képest mostanra az ökológiai körülményekben is jelentős változások történtek. A klímaváltozás, az urbanizáció és a beépítések eredményeként (a komoly áradások és csapadékhullások kivételével) általában a kisebb egyedszámú, rövid és a napon belül késői (hőség idején különösen) rajzási periódussal rendelkező szúnyogállományok váltak tipikussá. Ez utóbbiak ellen a 21 óra után történő földi kezelések jobbnak tekinthetők. Több további tényező is az alkonyatot követő gyérítést teszi indokolttá, hiszen abban az időszakban lényegesen kevesebb egyéb aktív rovarral találkozik a készítmény, ugyanakkor ilyenkor igazán jelentős a csípőszúnyogok rajzása, ami növeli az ellenük való célzott védekezés hatékonyságát.

Szöveg és fényképek: Pannónia Központ Kft. Munkacsoportja

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT