Szúnyogok a hőség idején

2021.06.30.

Balatonakarattya 2021.05.19.

A korábbi csapadékhullások és folyóáradások eredményeként fejlődő szúnyogok ellen, a biológiai gyérítéseket követően, ahol ez szükséges, rendszeres kémiai kezelések zajlanak.

 Az elmúlt hetek hőségnapjain mindenki megtapasztalhatta, hogy a nagy meleg a szúnyogok viselkedésén is változtat. Általános jelenség, hogy a napon belüli aktivitásuk a hőmérséklet csökkenésével és a páratartalom növekedésével egyre intenzívebb lesz. Ez a ciklikusság normál körülmények között, naplemente időszakát jelenti, a hőségben azonban ettől több órával is későbbre tolódik. Ezért ilyenkor a késő esti órákban végrehajtott földi kémiai kezelések a kánikulai nyári napokon összehasonlíthatatlanul hatékonyabbak, mint bármely technológiával korábbi időpontban végrehajtott gyérítés.

 A hőség más módokon is hat a szúnyogállományokra. Lárva egyedeik a kiszáradó tenyészőhelyeken nem tudnak fejlődni, így utánpótlásuk megszűnik. A kirepült egyedek apró teste a magas hőmérsékletű, kis nedvességtartalmú levegőben pedig gyorsan kiszárad, ami pusztulásukhoz vezethet.

Mindezek a fent említett jelenségek abba az irányba hatnak, hogy ha az időjárásban érdemi változás nem áll be, hamarosan szúnyogmentes környezetben tölthetjük vízparti estéinket.

Szöveg és fényképek: Pannónia Központ Kft. Munkacsoportja

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT