Honnan jönnek a szúnyogok? Miért nem lehet mindenhol biológiai gyérítés?

2021.06.08.

Balatonakarattya 2021.05.19.

A napokban megindult szúnyogáradatot látva sokan teszik fel a kérdést, hogy honnan jön ez a sok vérszívó. A másik, az előzőt rögtön követő felvetés: miért nem előzték meg kirepülésüket biológiai gyérítéssel?

A kirepülő szúnyogállományok egyedszám-csökkentése jól megvalósítható nagyobb ártéri tenyészőhelyek, vagy mocsári élőhelyek térségében. Sokszor említettük már, hogy egy nagy szúnyog-tenyészőhely által okozott ártalmat sokszor felülmúlhatja sok egészen apró tenyészőhely hatása. Az alábbi képeken látható erdei aljnövényzet bővelkedik miniatűr vízállásokban. Egy-egy ilyen mikrovíztér területén minden csapadékosabb időszak után 200–300 szúnyog könnyedén kifejlődhet. Egy négyzetméterre csak 15 ilyen pocsolyácskát számolva, egy 20 négyzetméteres foltról akár 50.000 szúnyog is szárnyra kelhet. Egy nagyobb erdőtömbben pedig nagyon sok ilyen folt található…

Könnyű belátni, hogy ezeknek az élőhelyeknek a biológiai kezelése megvalósíthatatlan. A vízállások amilyen gyorsan létrejöttek, olyan gyorsan el is tűnnek. Marad utánuk a szúnyoghad, mely előbb az erdei kirándulók életét keseríti meg, majd, elmozdulva a lakott területek felé, kémiai gyérítéseket tesz szükségessé. A lakott területek akár mentesülhetnek is a kezeléstől, de ahhoz a szúnyogcsípések néhány hétig tartó, méltatlankodás nélküli, elviselése szükséges a lakosság részéről.

Szöveg és fényképek: Pannónia Központ Kft. Munkacsoportja

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT