Szúnyogszezon ON

2021.05.16.

Balatonakarattya 2021.05.19.

Hirtelen változás az időjárásban=hirtelen változás a szúnyoghelyzetben.

Az elmúlt napok csapadékhullása alapjaiban változtatja meg a június hónappal kapcsolatos várakozásokat. Az ország nagy részén (különösen az északi kétharmadában) számottevő mennyiségű eső hullott. Azokon a területeken ahol jelentős volt a vízdeficit, a talaj még fel tudta venni, igaz jórészt nem ez mondható jellemzőnek. Az esőzések hazánk nagy részén jelentős számban hoztak, illetve hoznak létre ideális szúnyog-tenyészőhelyeket. Ez utóbbiak sekély vizűek, felaprózott elhelyezkedésűek, gyakran fák, bokrok rejtekében meghúzódók.

A csapadékhullás következtében áradnak a folyók is. A Duna és Tisza esetében egyaránt a mostani magasabb (már ártéri tenyészőhelyeket létrehozó) vízállást a prognózisok szerint 21. héten egy még magasabb fogja követni (a Duna esetében különösen a Dunakanyartól kezdődő hazai szakaszon). Ez az ártéri tenyészőhelyeken addig fejlődésnek induló lárvákat ki fogja mosni, a szúnyogállományok fejlődése újra fog kezdődni.

A 22. héttől kezdődően országszerte kiterjedt és intenzív biológiai gyérítésekre lesz szükség (légi-földi folyadékosra és légi granulátumosra egyaránt). E biológiai gyérítések azonban már nem lesznek képesek a mikrotenyészőhelyek, vegetációval erősen fedett vízállások, országosan védett természeti területeken fekvő tenyészőhelyek elérésére. Emiatt az eddigi biológiai kezelések és kedvező időjárási viszonyok által zavaró szint alatt tartott szúnyogállományok egyedszáma, várhatón legkésőbb június közepén, erőteljesen meg fog növekedni – sajnálatos módon rendszeres földi kémiai gyérítéseket szükségessé téve.

Szerző és fényképek: Pannónia Központ Kft. Munkacsoportja

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT