A szúnyoggyérítés placebója: a „média-biológia”

„…az emberiség mindig is a post-truth [igazságon túli] világában élt. A Homo sapiens egy post-truth faj, amelynek ereje azon alapul, hogy fikciókat talál ki és hisz el.” (Y.N. Harari: 21 lecke a 21. századra)

A mottóban szereplő ténnyel tisztában vagyunk, de hisszük, hogy a kutatóknak és a független szakértőknek mégiscsak kötelező a valóság, az igazság és a tények keresése. Ennek megfelelően korábbi bejegyzéseinkben („A mikrotenyészőhelyekről”; „Szúnyogok hava”, „Komoly áradás a Tiszán”) többször is szóltunk arról, hogy az utóbbi hetek szúnyogártalma mitől alakult ki és az miért nem volt kezelhető tisztán biológiai gyérítésekkel.

Elérkezettnek látjuk az időt, hogy két, a témában jó példaként gyakran emlegetett település gyérítési gyakorlatát megvizsgáljuk a tények oldaláról. A híradások szerint Szegeden a biológiai gyérítést már 2013 előtt bevezették és „az elmúlt 9 évben pedig szinte kizárólag ezt alkalmazzák” (2020/07/11: Úgy érzi, sok a szúnyog? Míg így irtunk, ez így is marad). Az aszályos években a módszer még működhet is, viszont – az OKF-től kikért adatok alapján – az idei, csapadékhullással és Tisza-áradással sújtott évben, Szegeden eddig az országos gyérítési program keretében 9000 hektár kémiai kezelés került betervezésre, illetve elvégzésre (még a rendkívüli engedéllyel visszahozott légi módszert is alkalmazva). A településeknek lehetősége van visszautasítani az országos gyérítést. Szeged ezzel nem élt – sőt! Az okokat a hivatkozott cikkben nyilatkozó szakember összegezte is: „ez [biológiai gyérítés] a tiszai ártértől független élőhelyeken megoldja a gyérítést, de az ártéri, hullámtéri mély, hajdani anyagnyerőhelyek, kubikgödrök hálózata valóságos lárvagyár. Ráadásul ezek vízi vagy közúti járművekkel, sőt lábon sem megközelíthetőek, így lehetetlen az anyagot a vízfelszínre juttatni.” Ebben a helyzetben jön képbe a légi biológiai kezelés (amúgy szintén az országos program keretében), annak minden problémájával és korlátjával (részletesen ld. itt: https://pkkft.hu/biologia.html).

A másik „biológiai modellváros” Dunaföldvár, ahol a hírek szerint a biológiai gyérítési programnak köszönhetően „hónapokig nincs szúnyog, hiszen lárva állapotban pusztulnak el a rovarok” (2020/07/16: Ezektől a szúnyogoktól már nem kell félnünk – elkísértünk akció közben egy szúnyogirtót). Szintén az OKF-től kikért adatok alapján, az országos gyérítési program keretében, az elmúlt évben (2019) a településen kettő légi kémiai és négy földi kémiai kezelés történt (összesen 4000 hektáron), az idei évben eddig 3 földi kémiai kezelésnél tart a program, 1800 hektár kezelt területtel. Ez a kémiai kezelésszám a tavalyi évet nézve egyáltalán nem, az idén is csak egyetlen, korai időszakban végzett, kezelésben tér el a régió többi településén (ahol ismereteink szerint egyáltalán nem történnek biológiai kezelések) alkalmazottól. A településnek itt is minden esetben az értesítéshez képest 48 órája van arra, hogy lemondja a központi kémiai gyérítést. Teljesen természetes, hogy a lemondás Dunaföldváron nem (sem) jellemző. A település a szúnyogártalmának jelentős részét nem saját közigazgatási területéről (ahol a hírek szerint a mindenható biológiai kezelések történnek) kapja, sokkal komolyabb szerepet játszanak abban a szemközti Duna-part ártéri területei és felkereshetetlenül elrejtőző erdei pocsolyái.

A fentiekkel szemben kevés hírt kap, hogy legfrekventáltabb tavainknál (Balaton és Velencei-tó) az idei évben (mind az országos, mind a régiós kezeléseket figyelembe véve) a viszonylagos nyugalmat úgy sikerül fenntartani, hogy eddig a biológiai és kémiai kezelések aránya 3:2, illetve 2:1. Természetesen a fenti esetekben sem csodatételről van szó, mindössze – szemben a „média-biológiával” a környezetkímélő szúnyoggyérítésben rejlő lehetőségek kiaknázásáról. Erre azonban folyóink mentén egyelőre még jóval kevesebb valós lehetőség kínálkozik.

Szerző: pkkft.hu 2020.08.03.

Képek és ábrák forrása: MTI, Fun2video.com, pinterest 

Megosztás

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT