Tehát ami ma csíp az tegnap kelt? Általában nem.

Kisalföld, 2008. július 08.
„....az 1500 hektáron minden másnap repülőgépes imágóirtást végeznek. Ezzel a vérszívókra jellemző 24–48 órás kelési időszakot átfedve, a kikelő és kirepülő egyedeket folyamatosan irtani tudják a vízpartokon és közvetlen közelükben.”

Szakértői kommentár: 

A mai napig tartja magát az a nézet mi szerint a rendszeres szúnyogártalom oka a „folyamatos kelés”. Tény, hogy ritkán előfordulnak olyan időszakok, mikor ez rövidebb ideig fennáll, de alapvetően nem erről van szó.
A csípőszúnyog lárvák megjelenése egy ideális tenyészőhely vízelöntését követően néhány nap alatt megtörténik. A lárvák imágóvá (kirepülő, vérszívó alak) fejlődése ettől kezdődően – ideális hőmérsékleti viszonyok mellett is – további 6–7 nap. Az egy elöntés következtében létrejövő kelés akár egyhetes időtartamra is elhúzódhat, azonban ezt követően újabb, embert támadó szúnyog-tömegek szárnyra kapásától a következő kiszáradási/elöntési periódusig nem kell tartani. (Fontos megjegyezni, hogy embert támadó fajoktól nem kell, tartani. Sok csípőszúnyog faj van, amelyik nem táplálkozik emberi vérrel, ezek fejlődése továbbra is történhet a vízborításos felszíneken.) Annak hátterében, hogy jelentős szúnyogártalom mellett elvégzett hatékony gyérítést követően 2–3 nap múlva ismét indokolttá válik egy újabb gyérítés az áll, hogy a kezelések az esetek zömében belterületeken történnek, a szúnyogok kirajzása viszont a kezelt területektől néhány száz méterre, esetleg néhány kilométerre lévő tenyészőhelyekhez kötődik. Ez utóbbiak területe az esetek nagy többségében fás vegetációval fedett, ezáltal a szúnyogok számára sokoldalú védelmet nyújt. Egy gradáció „eredménye” tehát hosszú hetekig okozhat kellemetlen estéket az árterek, mocsarak, különféle ideális szúnyog-élőhelyek közelében élők számára.  

Megosztás

Korábbi cikkek "tücsök és bogár"

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT