"Úgy érzi, sok a szúnyog? Míg így irtunk, ez így is marad"

Megjelent: hvg.hu, 2020. július. 11.

„A biológiai szúnyogirtás szempontjából Magyarország körülbelül húsz évvel van lemaradva Spanyolországtól, gyakorlatilag a nulláról kezdi a munkát.”
„…cége ezért például terepjárókat, kétéltű járműveket, quadokat is bevet.” 

Szakértői kommentár:

Valószínűleg a külföldi megszólaló nem kellően ismeri a témában elért hazai eredményeket (vagy félretájékoztatták). Különféle állami finanszírozásoknak köszönhetően részletes, GIS alapú tenyészőhely-térképekkel rendelkezünk a Balaton, a Tisza-tó, a Fertő-tó, a Velencei-tó, Győr település vonatkozásában (a Szigetközben tavaly hároméves program indult), de több Duna-szakasz országos szúnyoggyérítési program keretében történő biológiai gyérítéseinek célterület-kijelölései is már GIS alapú digitális térképek alapján történnek. (A tenyészőhely-térképezés helyzetét részletesen lásd itt: http://pkkft.hu/page30.html).
A biológiai gyérítésre való teljes áttérést nem szándék, tudás, vagy ismeretbeli hiány hátráltatja. Ellenben: (1) Hazánk jelentős szúnyog-tenyészőhelyei komoly részben védett természeti területen találhatók. Védett természeti területeken az illetékes hatóság általában a biológiai gyérítést sem engedélyezi. (2) Erdőterületeken a mikrotenyészőhelyek (apró pocsolyák, rejtett vízállások) feltérképezhetetlen hálózata található, melynek biológiai kezelése megvalósíthatatlan. (3) Folyóvizeink mentén a legjobb és leggyakrabban elöntött tenyészőhelyek (locsolásövi pocsolyák) minimális távolságban vannak az élővíztől (azzal szinte érintkeznek). Az élővizekhez térben ennyire közel eső területek kezelése nem javasolt. (4) A szúnyogártalom szempontból kiemelten jelentős tenyészőhelyek nagyon nagy része a csípőszúnyog lárvák fejlődésekor lombfedett. Ezek repülőgépes légi kezelési lehetősége ezáltal erősen korlátozott (a granulátumos készítmény is nehezen jut át a lombozaton), de földi kijuttatási módszerekkel sem elérhetők. A zárt cserjeszint, az álló és kidőlt fák sűrű szövedéke – sokak szomorúságára – drónnal is „járhatatlan”.
Kétéltű járművek és kvadok gyérítés során történő „bevetése” vízborításos élőhelyeken azok maradandó károsodásával jár – ráadásul számos esetben a természetvédelmi törvénybe ütközik. Nem valós alternatíva tehát.
Következtetés: Mindent meg kell tenni a biológiai gyérítések részarányának növelése érdekében, de a ne higgyünk azoknak a reklám típusú média állításoknak akik szerint Magyarországon a szúnyogprobléma „biológiai gyérítéssel teljes körűen orvosolható”!  


"Az ismétlés nem változtatja a hazugságot igazzá" 
(Franklin Delano Roosevelt)

Megosztás

Korábbi aktuális cikkek "tücsök és bogár"

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT