ÁTTÖRÉS A LÉGI BIOLÓGIAI SZÚNYOGGYÉRÍTÉS GYAKORLATÁBAN

A granulátummal történő kivitelezés gyakorlati megvalósításával jelentősen növelhető lesz a biológiai szúnyoggyérítésben részesített területek mérete és hatékonysága hazánkban.

2020. május 12. Szerző és fotók: pkkft.hu

A környezetbarát biológiai szúnyoggyérítés lényege, hogy az a lárvák egyedszámát csökkenti – lárvaölő hatású, baktérium által termelt fehérje tartalmú szerek szúnyogtenyészőhelyekre történő kijuttattatásával. Problémát jelent az, hogy a kezelésekre általában, a lárvák gyors fejlődése miatt, kevés idő áll rendelkezésre, továbbá az is, hogy a tenyészőhelyek sok esetben cserjékkel, fákkal fedett területen találhatók. Ezért nagy területek (1000-2000 ha) néhány napon belül történő elérése, leginkább légi úton célszerű. Ilyenkor a lárvák pusztulását okozó szert apró granulátumok felszínén lehet leginkább eljuttatni a kezelendő élőhelyekre. Sokáig a nagy területen történő légi granulátumszórásos technológia nem volt – a gyakorlat számára is elfogadható módon, költség szinten és hatékonysággal– elérhető hazánkban. Néhány hete azonban a szakértő munkatársaink együttműködésével végzett biológiai kezelések során ez a technológia is „éles” bevetésre került.

Az entomológusaink előkészítő és ellenőrző munkájával, a kivitelezők által végrehajtott kezelés során készült fotókon látható a kijuttatásra kerülő készítmény, a merevszárnyú repülőgép hasára rögzített szóróberendezés, valamint a célterületek térinformatikai állományainak egyeztetési módja. A rövid videó végén pedig jól hallható a leveleken, ágakon áthatoló granulátum-szemcsék célba jutása. A kapcsolódó monitoring vizsgálatok alapján, ezen gyakorlati módszer segítségével érdemben növelhető lesz a biológiai szúnyoggyérítésben részesített területek nagysága és a gyérítések hatékonysága hazánkban.

A rövid videó végén pedig jól hallható a leveleken, ágakon áthatoló granulátum-szemcsék célba jutása, lombfedés esetén is.

A hazai szúnyoggyérítés elmúlt évtizedekben tapasztalt fejlődéséről részletes információkat tartalmazó Élet és Tudomány cikk az alábbi linken elérhető: https://pkkft.hu/assets/files/m008.pdf

MEGOSZTÁS

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT