Mobirise

Csípésszám mérés vs. szén-dioxid-csapdával történő sűrűségmérés

szerző pkkft.hu munkacsoport 2019. június 22.

Embert is csípő szúnyogok gyűjtése szippantócsővel
Embert is csípő szúnyogok gyűjtése szippantócsővel

Lassan hozzá kell szoknunk, hogy hazánkban nem csak a politikához, a labdarúgáshoz [itt egy hosszú felsorolás mellőzve], de a szúnyog-kutatáshoz és a szúnyog-gyérítéshez is mindenki ért. Nap, mint nap olvashatjuk a sajtóban, hogy megveszekedetten elavult szemléletű az, aki nem automata (természetesen bluetooth-kapcsolattal, sőt, önálló facebook-profillal rendelkező) szén-dioxid-csapdázással dönti el egy adott szúnyog-gyérítés indokoltságát.

A csípésszám mérés vs. szén-dioxid-csapdával történő sűrűségmérés „vitához” mi csak néhány ténnyel szeretnénk hozzájárulni – természetesen a tapasztalatból adódó kötelező szerénységgel. Közismert, hogy a szén-dioxid-csapdázás jó hatékonysággal gyűjti a csípőszúnyogokat, hátránya azonban, hogy az embert nem támadó fajokat is nagy tömegben fogja. Ez utóbbi miatt a szén-dioxid-csapdával gyűjtött minták esetén a gyérítés indokoltságának eldöntésére valójában csak a teljes minta összes egyedének specialista általi meghatározása után van mód. Ebből adódóan egy szén-dioxid-csapdával, egy este, egy helyszín vizsgálható – de ez is csak abban az esetben igaz, amennyiben lehetőség van a gyűjtött minta aznap történő meghatározására. Amennyiben ugyanis ez utóbbi nem történik meg, úgy az adott napon a valós szúnyogártalomról nem rendelkezünk adattal. Ezzel szemben, a hagyományos csípésszám-méréssel, mely az emberre egységnyi idő alatt szálló csípőszúnyogok begyűjtésével történik, egy szakértő, egy este 10-15 mintavételi pontot is könnyedén megvizsgálhat, a tanulságokból még a vizsgálat éjjelén jelentést írhat, mely alapján a gyérítés másnap reggeltől már szervezhetővé is válik.

Olvashatunk olyat is, mi szerint a befogott egyedek határozása is gépesíthető, automatizálható – ez azonban, legalábbis a sok százezer szúnyog egyedet megvizsgáló entomológusok számára, egyelőre a vicc kategóriájába tartozik. A szén-dioxid-csapdázás tehát – mint az már annyi esetben bebizonyosodott – nagy segítség lehet faunafeltárások és bizonyos kvantitatív vizsgálatok során, de sajnos a gyérítések indokoltságának minél gyorsabb eldöntésében nem mentesíthet bennünket az élőmunkától.

Embert is csípő szúnyogok gyűjtése szippantócsővel
Embert is csípő szúnyogok gyűjtése szippantócsővel

Megosztás

CÍM:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

Kapcsolat:
Email: pannonia(kukac)pkkft.hu© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

MÁS HIVATKOZÁSOK:

Köszönjük levelét!