A szúnyoggyérítés placebója: a „média-biológia”

„…az emberiség mindig is a post-truth [igazságon túli] világában élt. A Homo sapiens egy post-truth faj, amelynek ereje azon alapul, hogy fikciókat talál ki és hisz el.” (Y.N. Harari: 21 lecke a 21. századra)

A mottóban szereplő ténnyel tisztában vagyunk, de hisszük, hogy a kutatóknak és a független szakértőknek mégiscsak kötelező a valóság, az igazság és a tények keresése. Ennek megfelelően korábbi bejegyzéseinkben („A mikrotenyészőhelyekről”; „Szúnyogok hava”, „Komoly áradás a Tiszán”) többször is szóltunk arról, hogy az utóbbi hetek szúnyogártalma mitől alakult ki és az miért nem volt kezelhető tisztán biológiai gyérítésekkel.

Az árvaszúnyogok nem csípnek és nem ott fejlődnek, ahol a csípőszúnyogok

pkkft.hu 2020.07.16.

Az árvaszúnyogokat gyakran veszik egy kalap alá a csípőszúnyogokkal, valójában azonban egy azoktól erősen elkülönülő rovarcsoportról van szó. A legszembetűnőbb különbség, hogy – szemben a csípőszúnyogokkal – az árvaszúnyogok egyáltalán nem szívnak vért. 

Szúnyogok hava

Azoknak, akiknek esetleg a 2020-as év eddig nem lett volna eléggé formabontó: itt egy vízben tocsogó július. Hóolvadás után tavaszi esők, hatalmas belvizek, június elejei zöldár. Mindezek már-már közhelyes jelenségek egy átlagos évben. De nem az ideiben. Rekordszáraz tavasz és koranyár után rekord mértékű csapadékhullások. Így adódott, hogy nálunk idén a július lesz a Szúnyogok hava. 

pkkft.hu 2020.07.03.

Komoly áradás a Tiszán

pkkft.hu 2020.06.26.

Ezekben a napokban a Tisza teljes vonalán (és több mellékfolyóján) nagyon komoly áradás vonul le – I. fok körüli, vagy annál is magasabb vízállásokkal. A folyók mellett élők számára ez egyértelmű jelzés: TOVÁBB>>

Az elmúlt hetek mindennapjainak szerves részévé vált, hogy a záport, vagy zivatart hozó felhők vagy épp jönnek, vagy épp mennek. A csaknem minden régióban lehulló nagy mennyiségű csapadék a szúnyogtenyészőhelyek vízborítását idézte elő. Ez az embereket csípő fajok szempontjából azért fontos, mert azok tojásai a száraz időszakokban a tenyészőhelyeik talajfelszínein várják, hogy a csapadékvíz (vagy esetleg egy áradás) megteremtse a kikelésük és lárvává, bábbá majd kifejlett rovarrá, fejlődésük feltételeit. 

Ugyanolyan szúnyogözönt idézhet elő egy vagy néhány nagy kiterjedésű tenyészőhely, mint nagyon sok egészen apró. Néhány deciliternyi, ember által sosem látott, eldugott, rövid idő alatt kiszáradó vízállásból ugyanis több száz, vagy akár több ezer szúnyog kelhet szárnyra. Sok száz vagy sok ezer ilyen típusú tenyészőhelyen pedig együttesen millió számra fejlődhetnek vérszívók. A jelenlegi helyzetben pont ezek a mikrotenyészőhelyek (pocsolyák erdőben és cserjésekben, apró vízgyülemek, faodvak és hasonló élőhelyek) alakulnak ki nap-mint-nap egyre több területen. A fő probléma ezekkel kapcsolatban az, hogy, amint azt már többször rögzítettük, ezek biológiai gyérítésére, kis méretük és elszórt, rejtett megjelenésük miatt, nagyobb területen értelemszerűen nincs mód.

Változások előtt

pkkft.hu 2020.06.12.

Időjárásunk az elmúlt héten is csapadékosnak mutatkozott, ezért bizonyosra vehető, hogy a szúnyoghelyzet változások előtt áll – már rövid távon. Az idokep.hu csapadéktérképe alapján jelentősebb regionális különbségekkel, de az már bizonyos, hogy az eddigi esők elegek voltak ahhoz, hogy aktiválják a kis méretű, elszórtan elhelyezkedő mikrotenyészőhelyeket (pocsolyák erdőterületeken és cserjésekben, apró vízgyülemek, faodvak és hasonló élőhelyek). Ezek az embert támadó szúnyogfajok lárváinak olyan kiváló fejlődési helyei, melyeknek biológiai gyérítésére nincs mód. Az azokból kirepülő imágók viszont a most még alacsony csípésszámok emelkedését fogják előidézni. Az ártalom csökkentésére egyetlen lehetőségként a földi kémiai gyérítés adódik, melynek megfelelő módon történő kivitelezése esetén annak a nem célszervezetekre, valamint a lakosságra gyakorolt háborgató hatása egyaránt minimális kell, hogy legyen.

Eső, eső után, de egyelőre komolyabb fordulat nélkül

pkkft.hu 2020.06.05.

A hosszú aszályos időszakot követően az elmúlt hetekben változékonyabbra, esősebbre fordult időjárásunk. A természet felüdülni látszik, szúnyog szempontból azonban még nem látszik fordulat. A folyók vízgyűjtőin lehullott csapadék egyelőre még nem volt elegendő áradások, de még magasabb vízszintek kialakulásához sem. Az erősen vízdeficites gyepekben és erdőterületeken főképp csak lokálisan alakultak ki nagyobb, az embert háborgató fajok számára alkalmas vízállások. Utóbbiban persze eredményezhet változást egy, a továbbiakban is csapadékos időjárás. Ezt még nem tudjuk, az azonban már most bizonyos, hogy az eddigi esők is elegek lesznek ahhoz, hogy melegedő időjárás esetén, 10-14 nap múlva a kisméretű, elszórtan elhelyezkedő mikrotenyészőhelyekről (apró vízgyülemek, faodvak és hasonló élőhelyek) kirepülő imágók egyedszáma elérje a zavaró szintet. Utóbbira elsősorban erdőszegélyeken, illetve azok közelében fekvő településrészeken számíthatunk majd.

Tovább tart a "szúnyogínség"

Szerző: Munkacsoport 2020.05.15.

Szigetköz aszályos tavasz 2020. május. 15.

Megszokott jelenség, hogy május elején-közepén, a melegedő időjárással együtt, esténként nagy tömegben megjelennek a szúnyogok is. Az év ezen időszaka ugyanis nem csak az évente több generációt kireptető fajoknak kedvez, de velük együtt ilyenkor jellemző az egygenerációs, általában nagyobb termetű, fajok szárnyra kelése is. Az idei évben azonban – köszönhetően az aszályos tavasznak – egyelőre tartós szúnyogínséget tapasztalunk.

A kezelendő tenyészőhelyek jó része mostanra kiszáradt (vagy eleve száraz is volt) ezért nem hogy kémiai, de, a néhány héttel ezelőtt még indokolt és sikeres biológiai kezeléseket követően, jelenleg lárvagyérítések sem szükségesek. Az, hogy most nem történnek biológiai gyérítések, a szezonbeli szúnyogártalmat nem fogja befolyásolni, hiszen a vízhiányos állapot eleve nem kedvez a lárvák megjelenésének és fejlődésének. 

A szervezetten biológiai úton nem gyéríthető, kisméretű, elszórtan elhelyezkedő mikrotenyészőhelyekről (apró vízgyülemek, faodvak és hasonló élőhelyek) kis egyedszámban kirepült imágók – elsősorban erdőszegélyeken, illetve azok közelében fekvő településrészeken – azonban még ilyen ínséges időkben is okozhatnak kisebb panaszokat. 

A tenyészőhelyek szakértők általi nyomon követése zajlik, amint az élőhelyeken a lárvák megjelenésével követett vízborítás alakul ki, újabb biológiai kezelésekre kerül majd sor. Ugyanez mondható el a kémiai gyérítések indokoltságának figyelemmel kíséréséről is. A kémiai szúnyoggyérítések tervezése és elrendelése során azonban azt is fontos figyelembe venni, hogy a lokális ártalmak kezelése semmiképp ne járjon aránytalan nagy környezetterheléssel vagy veszélyeztetéssel más rovarokra nézve.

ÁTTÖRÉS A LÉGI BIOLÓGIAI SZÚNYOGGYÉRÍTÉS GYAKORLATÁBAN

A granulátummal történő kivitelezés gyakorlati megvalósításával jelentősen növelhető lesz a biológiai szúnyoggyérítésben részesített területek  mérete és hatékonysága hazánkban.

Balaton 2020

Aszályos tavasz

A téli csapadékhullásokból visszamaradt tenyészőhelyeken (ahol ilyenek voltak) megtörténtek az első biológiai gyérítések. Az elmúlt hónap azonban meglehetősen kevés esőt hozott, folyóinkat is elkerülték az áradások.

A NNKözpont szervezett szúnyogirtással kapcsolatos tájékoztatása helyi önkormányzatok részére

Háttérbe húzódott szezonkezdés

Ez a tavasz és koranyár – jogosan – nagy valószínűséggel nem a szokásos szúnyogproblémákról, hanem a COVID-19 vírus elleni küzdelemről és az általa okozott veszteségek minimalizálásáról fog szólni. Ettől függetlenül az idei évben is közzétesszük a szezonra vonatkozó szokásos márciusi prognózisunkat. 

Az ázsiai bozótszúnyog biológiájával kapcsolatos legújabb eredmények

Az ázsiai bozótszúnyog biológiájával kapcsolatos legújabb eredmények

Munkacsoportunk ázsiai bozótszúnyogra (Aedes japonicus) vonatkozó legújabb eredményei megjelentek a Parasitology Research című tudományos folyóiratban. Ezek alapján az Európában inváziós ázsiai bozótszúnyog a Dunántúlon aktívan terjed a kertesházas, kisebb erdőfoltokat tartalmazó élőhely-mozaikokban. A faj ugyanakkor az embert csípő szúnyog-együttesekben alárendelten van jelen. Lakókörnyezetünkben való előfordulását a fő élőhelyein (nagyobb méretű esővízgyűjtők) történő beavatkozásokkal mérsékelhetjük: az esővízgyűjtő hordókat, egyéb víztárolókat fedjük le, vagy sűrű szövésű hálóval takarjuk le, továbbá ne tároljunk a szabadban olyan tárgyakat, melyekben esővíz halmozódhat fel.

Sáringer Gyula szoboravató ünnepség

2020. január 17.

Egykori kollégái, barátai, tisztelői és családtagjai részvételével felavatták Sáringer Gyula akadémikus, a kísérletes rovarökológia és a növényvédelmi állattan neves kutatójának, a magyarországi biológiai szúnyoggyérítés egyik megalapozójának mellszobrát Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karának udvarán található szoborparkban. Tudását nem csak fiának és unokájának adta át, de büszkék vagyunk rá úgy is mint a hazai csípőszúnyog kutatással és gyakorlati fejlesztéssel foglalkozó Pannónia Központ megalapítójára. Az egybegyűltek emlékeztek a kedves kollégára, tanárra és családapára, akinek élete és munkássága a mai napon méltó és visszavonhatatlan elismerést kapott.

SZÚNYOGGYÉRÍTÉS ÉS KUTATÁS
konferencia előadás

A 2019. december 17-én az MTA Székházában megtartott, Szúnyoggyérítés és kutatás című tudományos ülésen munkacsoportunk eredményei is szerepeltek. Az előadást a 2019-ben gyakran előkerülő témák, így a tenyészőhely-térképezéssel kapcsolatos fejlesztések, továbbá a biológiai gyérítések részarány-növelésével kapcsolatos korlátok bemutatására, arra, hogy a gyérítések indokoltságának eldöntésére a csípésszám-mérés még mindig alkalmasabb módszer mint a szén-dioxid-csapdázás, valamint a kémiai gyérítések nem célszervezetekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások módszertani problémáira súlyoztuk. A előadás diasora az alábbi linken tekinthető meg: 

A hazai csípőszúnyogok elterjedésének és ökológiájának megismerésére irányuló korábbi és jelenleg folyó kutatások

A hazai csípőszúnyogok elterjedésének és
ökológiájának megismerésére irányuló
korábbi és jelenleg folyó kutatások

Kenyeres Zoltán Pannónia Központ Kft. munkacsoportja 

MTA Székház 2019. augusztus 26.

Megosztás

2020-ban megjelentetett cikkek

2019-ben megjelentetett cikkek

2011-től megjelentetett cikkek 2018 végéig

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT