VÉDEKEZÉS EGYÉNILEG


A csípőszúnyog állományok egyedszámának csökkentése érdekében végzett szervezett munka mellett egyénileg is sokat tehetünk e rovarok kellemetlenkedése ellen. 

Egyéni védekezésünk egyik feladata, hogy a lehető legkisebb számban engedjük lakóterünk közelébe e rovarok vérszívó nőstényeit. A szúnyogok támadásának kitett épületek összes nyílászáróját szereljük fel szúnyoghálóval.

szúnyogháló
Szúnyogháló

Mivel a megvilágítás fénycsapdaként vonzza a repülő rovarokat törekedjünk arra, hogy ajtónyitáskor mindig sötét helyiségbe lépjünk. A szobáinkba fentiek ellenére is „betolakodók” ellen védenek a konnektorokhoz csatlakoztatható készülékek.

Fénycsapdák
Fénycsapdák* (forrás *google)

Az egyéni védekezés másik feladata, hogy, ha már a szabadban nem tartjuk távol magunkat a szúnyogoktól, próbáljuk meg őket távol tartani magunktól. A csípőszúnyogok aktivitását jelentősen korlátozza a szeles idő. Sokszor egy gyenge-közepes légmozgás is elegendő ahhoz, hogy megakadályozza mozgásukat, leszállásukat. E hatást egy közelünkben elhelyezett ventillátor segítségével is elérhetjük.

Ventillátor
Ventillátor

A szabadban töltött nyári estékre szúnyogriasztó füstölők mellett, leginkább egy tőlünk távol elhelyezett, fénycsapdaként működő kerti lámpa alkalmazása javasolható.

Kakassarkantyú
Kakassarkantyú

A testünkre kenendő, fújandó készítményekkel legyünk óvatosak, hiszen jó részük ragadós, kellemetlen szagú, bőrlégzést csökkentő, a szúnyogok ellen csak reklámokban hatásos szer. Meg kell azonban említeni, hogy néhány spray, kenőcs a kutatások és a megfigyelések alapján is riasztó hatással rendelkeznek. Ha tehetjük, vásároljunk természetes alapanyagú készítményeket.

Füstölő

Az egyéni védekezésben a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kellene, hogy kapjon a lárvák elleni küzdelem. A csapadékvíz-gyűjtő edényekben található lárvákat – a lakosság számára is hozzáférhető – tablettás készítményekkel elpusztíthatjuk ugyan, de tudnunk kell, hogy e tenyészőhelyeken leginkább az embert szinte egyáltalán nem támadó dalos szúnyog (Culex pipiens pipiens) lárvái fejlődnek. Az ártalom megelőzéséért sokkal többet tehetünk, ha a tablettás készítményeket a házkörüli, kertbeli vízállásos gyepek, gyepes árkok, pocsolyák vizébe juttatjuk. Ezekben – különösen a friss vízborítást közvetlenül követő időszakban – sok esetben szemmel is láthatók az embert támadó fajok lárváinak tömegei. Egy ekkor kivitelezett egyéni biológiai gyérítés (Culex tabletta) sok kellemetlen, viszkető csípéstől menthet meg bennünket és környezetünket.

Culinex tabletta és granulátum (BTI)
Culinex tabletta és granulátum (BTI)

* Foto: google foto

Cím:
8360 Keszthely,
Vak Bottyán utca 37.

CONTACTS
pannonia(kukac)pkkft.hu
facebook.com/szunyoggyerites/

© 2016 Minden jog fenntartva Pannónia Központ Kft.

NYILATKOZAT